Hamsa · Simboluri

Hamsa – Mâna Fatimei sau Mâna Fecioarei Maria

 În aproape toate credințele lumii, omul are un remediu, o incantație, un simbol ce să-l protejeze de deochi. Dar ce este deochiul, în fapt? Deochiul este o credință populară caracteristică multor popoare și culturi ce presupune provocarea unei daune, unei stări de rău, unei persoane, animal sau lucru prin simpla admirație îndelungată, mai ales atunci când intervine și invidia. În multe culturi Hamsa este considerat talismanul potrivit împotriva acestui blestem.

Hamsa (arabă : khamsah , Khamsa (mână) este o amuletă în formă de palmă, foarte populară în întregul Orient Mijlociu și Africa de Nord, frecvent utilizată în confecționarea bijuteriilor, decorarea materialelor și draperii, ba chiar a casei. Înfățișând mâna dreaptă deschisă, o imagine recunoscută la nivel mondial și folosită ca simbol de protecție împotriva energiilor negative, pentru abundenţă, fertilitate, prosperitate, noroc şi sănătate, Hamsa a cunoscut o deosebită atenție în multe culturi. Dacă islamiștii o numesc Mâna Fatimei (după fiica lui Mohamed – Fatima Zahra), creștinii o atribuie Fecioarei Maria, ia evreii lui Miriam (sora lui Moise și Aaron).

De-a lungul istoriei, acest simbol a protejat umanitatea neținând cont de religie sau cultură. Datoită purității și proprietăților magice pe care le evocă, aceasta era adeseori sculptată în piatră sau metale prețioase (aur și argint). Se spune că Mâna Fecioarei Maria era agățată deasupra ușii de la intrarea în casă pentru a o feri de incendii. Totodată degetele desfăcute alungau spiritele rele, iar degetele lipite între ele aduceau norocul și belșugul.
Se agăța fregvent deasupra ușii de la camera femeii ce trebuia să nască, considerându-se că aea să-i ofere o natere ușoară mamei, iar pruncului  noroc și sănătate.

Astăzi, ca și în trecut, Mâna Fatimei este reprezentată cu un ochi în interiorul palmei, ce simbolizează protecție împotriva emoțiilor, vibrațiilor negative, dar și împotriva deochiului. Se spune că  ochiul din interiorul palmei are rolul de a împiedica ochii plini de invidie să distrugă armonia celui ce poartă acest simbol.
Ritualurile specifice acestui simbol se fac, de obicei, în a cincea zi a săptămânii – joia- crezând că atunci puterile sale magice acționează la capacitate maximă.
Datorită importanței sale atât în cultura ​​arabă cât și în cea berberăhamsareprezintă unul dintre simbolurile naționale ale Algeriei, apărând chiar înemblema ţării.

 Este considerat a fi cel mai puternic talisman, mai ales atunci când este purtat sub formă de brățară. Mâna Fecioarei Maria conferă purtătorului abundențănorocvitalitate, va fi favorizat de astre şi de energiile benefice ale Universului, ajutând purtărorul să se ferească de certuri și să-și îndrepte viața într-un sens pozitiv.
 Hamsa este simbolul mâinii care scrie tot” și a asociațiilor cu DivinitateaMâna Fatimei poate fi văzută atât în poziție verticală cât şi cu susul în josîn funcție de cultură. În plussimbolurile prezentate în mână sunt importante și variază funcţie de religie sau locaţie.

 

Sperăm că am oferit detalii importante despre acest simbol. De asemenea pe pagina noastră de facebook The Philosopher’s Stone puteți achiziționa bijuterii decorate de acest talisman norocos și protector.

 Echipa The Philosopher’s Stone.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s