Camee · Pietre Semiprețioase

Cameea – simbolul regalității și eleganței

Despre Camee putem spune că este o modă ce nu se stinge. Lucrată manual, cu migală, această podoabă ascunde povești uimitoare. Dar ce este Cameea de fapt?

 Cameea este o piatră semiprețioasă, dură, uneori formată din straturi de culori diferite, sculptată în relief, cu figuri sau motive decorative, purtată ca podoabă sau destinată a împodobi diverse obiecte.

Prima poveste a Cameei se leagă de Lumea Antică. Această bijuterie a evoluat de la o bucată de lut gravată care se folosea la sigilarea unor acte. Grecii au fost primii care au dezvoltat acest mod de gravare, iar mai apoi romanii au împrumutat tehnica. Primele Camee au fost găsite in Mesopotania, Grecia și în zona Imperiul Roman.

Una dintre poveștile acestei pietre semiprețioase ne poartă în lumea lui Napoleon. Întors din Campania din Italia, Napoleon i-a adus frumoasei sale soții, Josephine, niște bijuterii realizate din scoici. Acestea erau sculptate cu mare atenție și întruchipau femei, animale, chiar și zei.
Dându-și seama de valoarea bijuteriilor, Josephine, a comandat bijutierilor francezi aceste sculpturi în miniatură. Bijutierii parizieni au început să scupteze aceste capodopere în pietre semipețioase, montându-le mai apoi în metale precum aurul și argintul. Au fost confecționate, astfel, bijuterii precum cercei, broșe, inele și pandantive, având ca motiv central Cameea.

Dacă în Franța, Cameea, aba începea să fie cunoscută și apeciată, la Londra, această bijuterie era deja renumită. Domnii foloseseau Cameea la butonii de la manșete, ca nasturi, acele de cravată erau și ele îmbodobite cu o Camee, iar scoțienii o purtau la kilt. S-a mers atât de departe că până și anumite chei au fost împodobite cu Camee.
În epoca victoriană, această bijuterie era aproape obligatorie, Regina Victoria având o pasiune aparte pentru ea, ba chiar având o colecție splendidă. Desi astăzi pandantivele sunt accesorizate cu lanțuri, în epoca victoriană acestea erau prinse de o panglică neagră de catifea sau satin în diverse culori.

Motivele întânite desori erau zeii și zeițele din mitologia greacă și romană. Mai apoi au fost sculptate portrete de femei, flori, chiar și animale. Pe măsură ce tehnica avansa, au aparut Cameele cu portrete pictate manual pe foiță de fildeș. Materiale preferate pentru realizarea acestor podoabe sunt agatul, onyxul, fideșul și scoicile bătute în pietre prețioase sau perle și apoi montate în aur sau argint.

Se spune că dacă dăruiești unei femei o Camee, este indicat ca pe aceasta să fie sculptat sau pictat portretul doamne căreia îi este destinată bijuteria.

 

Sperăm că am oferit detalii importante despre acestă piatră semiprețioasă. De asemenea pe pagina noastră de facebook The Philosopher’s Stone puteți achiziționa bijuterii confecționate din acest cristal și nu numai.

 Echipa The Philosopher’s Stone.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s